Fakta om invandringstakt – USA kontra Sverige

Med tanke på att fakta är på tapeten här och där

För ett tag sedan ville jag ta reda på vad som är fakta för att slippa gå på myter. Jag ville se hur stor invandring andra länder haft historiskt sett och tittade då specifikt på USA eftersom det säger sig självt att de har haft mycket stor invandring och även är ett exempel på någorlunda lyckad invandring och integration (eller snarare assimilation som det var fram till 70-talet).

Detta är var jag lyckade komma fram till:

I början av 1900-talet nådde invandringen till USA sin pik, Denna invandring var ca 1% av befolkningen per år och andelen utrikesfödda var som mest ca 15%. Detta var i hög grad invandrare från (för USA) nya befolkningsgrupper. Detta ansågs av den tidens politiker vara orsaken till den period av upplopp och spänningar som följde och de införde nya mycket restriktiva och selektiva immigrationslagar 1921.
Detta medförde en minskning av invandringen till en tiondel av vad den var innan (~0.1%). och dessa regler gällde ända fram till 1965. Ännu i dag är invandringen till USA långt lägre än Sveriges per capita.
Detta fann jag lite förvånande då jag väntat mig mycket högre siffror för USA. Dessutom betyder det att om Sverige behåller nuvarande invandringstakt kommer vi ha en större (med råge) andel invandrare än USA har haft på 200 år (kanske någonsin, jag hittade inga tidigare data).
Detta behöver inte vara ett problem i sig men märk väl att det är exceptionella nivåer vi beträder, och något som vi inte kan backa ur när vi har facit.

Brasklapp:
Jag är blott en lekman på dessa områden så om någon hittar fel eller andra relevanta data som motsäger de jag refererar till så lämna en kommentar så jag kan uppdatera. Jag har dock försökt att hitta så neutral sidor som möjligt och använda flera källor. Nedan finner ni de jag använt.

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Invandring#Invandringen_till_USA

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_the_United_States

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_immigration_to_the_United_States

http://students.georgiasouthern.edu/multicultural/oldy/immigration.html

http://www.susps.org/overview/numbers.html

http://www.rapidimmigration.com/1_eng_immigration_history.html

http://web.missouri.edu/~brente/immigr.htm

http://uspolitics.about.com/od/immigration/l/bl_immigration_population.htm

http://www.migrationinformation.org/datahub/historicaltrends.cfm#history

http://www.migrationinformation.org/datahub/charts/final.fb.shtml

Annonser

5 thoughts on “Fakta om invandringstakt – USA kontra Sverige

  1. Hej igen. Jag har kollat på dina översta två länkar: ”utrikesfödda var som mest ca 5%. Detta var i hög grad invandrare från (för USA) nya befolkningsgrupper.” Har du möjligen läst av grafiken fel? Det är den övre turkosgröna linjen som visar procentandel invandrare av befolkningen på den högra skalan. I början av 1900-talet motsvarade invandrarna mellan 12 och 15% av befolkningen. Sverige har alltså en lika hög andel invandrare nu som USA hade när de hade som mest. Har du möjligen läst av den mörkblå linjen som visar antal miljoner migranter på vänster skala. Eller har jag läst fel?
    `
    Även i wikipedias text finner jag den infon: Since approximately 1675, the native born population of the U.S. has never fallen below 85% of the population.
    Nearly all population growth up to 1830 was by internal increase; about 98.5% of the population was native-born. By 1850, this had shifted to about 90% native-born. The first significant Catholic immigration started in the mid 1840s, shifting the population from about 95% Protestant down to about 90% by 1850.

    Intressant läsning dock.

  2. Ping: Växande desperation i Malmö « Snaphanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s